Languages

Pižmoň

description

Patří do čeledi turovitých (Bovidae), podčeledi koz a ovcí. Říká se, že pižmoň, který se přizpůsobil chladným podmínkám ledových dob, zapomněl vyhynout. Před přicházejícím oteplením jej zachránil až daleký sever. Původní populace pižmoňů tak dnes žijí jen v odlehlých oblastech kanadské Arktidy a severovýchodního Grónska. Během 19. století byl pižmoň v důsledku lovu pro kožešinu téměř vyhuben. Druh se však podařilo zachránit a vysadit tam, kde byl vyhuben (Aljaška, západní Grónsko) i na další vhodná místa, např. horské oblasti střední Skandinávie. Pižmoni dokáží úspěšně odolávat predátorům (vlkům) i sněhovým vánicím. Při ohrožení se stádo semkne do kruhu tak, že rohy vyzbrojené hlavy samců směřují ven. Uvnitř kruhu je prostor pro chráněná telata a slabší zvířata. V Evropě se lze s pižmoni setkat v Národním parku Dovrefjell-Sunndalsfjella v Norsku. O exponátu: Vystavený kus zakoupilo Národní muzeum od E. Gerrarda z Londýna.

institution
Národní muzeum - Přírodovědecké muzeum
subcollection
Zoologická sbírka
type
Zoologické sbírky
alternate name
Ovibos moschatus
origin
Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Londýn
dimension
Výška: 125 cm, Délka: 73 cm, Hloubka: 190 cm
material
Dermoplastický preparát
technique
Preparace
inventory number
P6V009927
previous subject next subject

similar subjects